Για την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του στην αρχιτεκτονική της Κύπρου βραβεύθηκε ο αρχιτέκτονας, Αλέκος Γαβριηλίδης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της 34ης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, του απονεμήθηκε το «Αρχιτεκτονικό Βραβείο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου 2023».
Η επαγγελματική πορεία του Αλέκου Γαβριηλίδη
Ο Αλέκος Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1938 και είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Από μικρή ηλικία ονειρευόταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική και έτσι, με την υποστήριξη της οικογένειάς του, μετέβη στην Αθήνα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκεί, με τους Α. Τομπάζη και Α. Μουσιούττα δημιούργησε φιλίες ζωής και τους μελλοντικούς του συνεργάτες.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγητής τεχνικού σχεδιασμού στη Σχολή Φρειδερίκου. Ως δραστήριος άνθρωπος, στοιχείο που τον χαρακτήριζε πάντοτε, αποφάσισε το 1962 να ανοίξει το δικό του Αρχιτεκτονικό γραφείο-Α. Γαβριηλίδης, το οποίο από τη μέρα ίδρυσής του ανέλαβε μια σειρά μεγαλεπήβολων project.
Τα έργα ορόσημα-Από κατοικίες έως μεγάλα ξενοδοχεία
Ανάμεσα στα έργα ορόσημα της επαγγελματικής πορείας του Αλέκου Γαβριηλίδη είναι ο σχεδιασμός του εργοστασίου της Carlsberg που ολοκληρώθηκε το 1969, καθώς και το ξενοδοχείο Άνασσα.
Τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε την κατασκευή του ξενοδοχείου Ναυσικά, ένα έργο το οποίο πήρε το όνομα από την μητέρα του, και που το ονειρεύτηκε μαζί με τους φίλους του, Μουσιούττα και Μάτση.
Γενικότερα, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του αρχριτεκτονικά έργα από εξοχικές ή κύριες κατοικίες έως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, κτίρια γραφείων και συνεδριάσεων, εργοστάσια, showrooms και γκαράζ αυτοκινήτων, κατασκηνώσεις, χιονοδρομικό κέντρο, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλες παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Συν τοις άλλοις, έλαβε μέρος, αυτόνομα ή με συνεργασίες, σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με διακρίσεις και πρώτα βραβεία.
Μεταξύ άλλων, ήταν εκ των βασικών συντελεστών του δύο νοσοκομείων-σε συνεργασία με Π. Γεωργιάδη και Ε. Στυλιανίδη-, των κεντρικών γραφείων της ΑΗΚ, καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Γαβριηλίδης είναι αρχιτέκτονας για περισσότερα από 100 κτίρια που έχουν αποπερατωθεί, καθώς και μελετητής σε περισσότερες από 400 μελέτες, πολλές από αυτές ολοκληρωμένες και αδειούχες.
Η επαγγελματική ηθική που τον διακατέχει
Όσοι γνωρίζουν τον κ. Γαβριηλίδη και συνεργάστηκαν μαζί του, ξέρουν πως η βασική του αρχή για την αρχιτεκτονική έγκειται στην φράση: «Ο αρχιτέκτονας είναι αθλητής δεκάθλου…».
Ο Αλέκος Γαβριηλίδης πιστεύει πως πέραν από το ταλέντο και την φαντασία που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα αρχιτέκτονα, πρέπει να ακούει, να βλέπει, να διαισθάνεται, να αναλύει, να συνθέτει, να πειραματίζεται, να υπολογίζει σωστά, να οργανώνει, να συντονίζει και παράλληλα να φιλοσοφεί.
Βασική του αρχή σε όλη του την επαγγελματική πορεία είναι η έννοια της βιωσιμότητας και συνάμα, το πρώτο πράγμα που ετοίμαζε πριν την έναρξη μιας μελέτης ήταν η τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου.
Ένοιωθε για το κάθε έργο σαν να ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Είναι διεξοδικός και αναλυτικός και προσέγγιζε το έργο από δεκάδες οπτικές γωνίες και πιθανότητες.
Δραστήριος και αειθαλής μέχρι σήμερα
Ως δραστήριος και ενεργός πολίτης, εκτός από το αρχιτεκτονικό του γραφείο, είχε έντονη επαγγελματική δράση και σε άλλους τομείς. Διετέλεσε σύμβουλος του Ταμείου Προνοίας Οικοδόμων Κύπρου, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΣΕΚ (Συνομοσπονδία Εργοδοτουμένων Κύπρου).
Αειθαλής μέχρι σήμερα, η πλούσια καριέρα του ξεπερνά τα 60 χρόνια. Ο ίδιος, συνεχίζει να υποστηρίζει το γραφείο το οποίο θεμελίωσε, εμπλουτίζοντάς το με τις συμβουλές του για τεχνικά, διαδικαστικά και σχεδιαστικά θέματα.
Σε αυτή την πολυετή και αξιοσημείωτη καριέρα, συνέβαλαν αγαπημένα του πρόσωπα. Η μητέρα του Ναυσικά, η σύζυγός του Μαρίλια, τα παιδιά του, οι αδελφές του, οικογενειακοί φίλοι, συνεργάτες και πελάτες οι οποίοι πίστεψαν και συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν.
Το γραφείο συνεχίζει με την Ναυσικά-Formit + Gabrielides με νέους, αλλά και με παλαιούς πελάτες του γραφείου.
Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα που προβλήθηκε στο πλαίσιο της βράβευσής του: